суботу, 4 квітня 2015 р.

Самбір, церква Різдва Пресвятої Богородиці

Коли ми не шануємо святих та мощі, то ми стаємо схожими на протестантів.
 У Церкві традиція шанування святих мощей практикується з давніх часів.
 Православні зміцнюються у вірі знаючи, що були на світі достойні люди, котрі своїм життям показали вірність Богові.  
В місті Самбір в церкві Різдва Пресвятої Богородиці з 13 травня 1779 року знаходяться мощі св.Валентина. Запис про це можна знайти в книзі «Княжий город Самбір», яку написав Франс Арабіяса,парох і декан Самбірщини у першій половині двадцятого століття. Ці мощі, як пише автор, викопані на кладовищі святої Прісцили в Римі, де святий був священиком і близько 270 року загинув мученицькою смертю. У Римі в архівах Папського інституту є запис про те , що священномученик Валентин є покровителем Перемишльсько-Самбірської Єпархії.                                                               Мощі святого Валентина

У Самборі мощі св. Валентина зцілюють від епілепсії. Отже, це той святий!
 Зрозуміло, що в радянські атеїстичні часи про них не поширювали інформацію.
 Зараз це вже можна робити безкарно, тільки чомусь це бояться робити і придумують різні оправдання! Які ще можуть бути сумніви, коли усі факти відомі? Очевидно ті, хто приймав рішення відмінити святкування 14 лютого днем св. Валентина не знали, що ці мощі тепер в Україні, адже ми далеко від Риму. Православні владики схоже не в курсі, що мощі св. Валентина є в Україні, бо цей храм належить УГКЦ. Тому саме нам в Україні варто говорити правду про цей день, запрошувати відвідати Самбір для пошанування святого мученика, а не заплющувати очі і шукати різні відмовки. 
Ті, хто читає "Життя святих" знає, що не збереглося детальних відомостей про життя кожного святого. Натомість, щоб сформувати житіє святого описують вірогідні неперевірені факти з церковного передання, які не мають документального підтвердження. Тому нема вагомих підстав не шанувати в цей день св. Валентина незалежно від конфесійної приналежності.В церковній легенді розповідається,що християнський священик Валентин, проживав у Римі в місті Терні коли правив імператор Клавдій II Готський. Клавдій, що у той час вів війни заборонив воїнам вінчатися так як вважав,що це заважає воювати за імперію. Незважаючи на наказ, отець Валентин продовжує тайно вінчати усіх закоханих які приходили до нього. 
За непослух під кінець 269 року він був заарештований і перевезений до Риму  у в’язницю.Офіцер,який охороняв мав сліпу прийомну доньку,св.Валентин вилікував її ,а пізніше навернув до християнської віри всю родину. За імператорським наказом 14 лютого 273 року св'ященнику Валентину відтяли голову.                                                                                           Образ Богородиці
Храм відкритий абсолютно для усіх. Сили Святого Валентина допомагають людям набути щастя, любові і здоров'я, а образ Самбірської Богоматері допомагає позбавитися від хвороб, бід і неприємностей. Місто Самбір невелике і давно звик до туристів особливо з-за кордону.                                                                                  
 Вже з 1728 року в цьому місті почали відбуватися чудеса здійснювані іконою Самбірської Богородиці. Ця ікона довгий час була єдиною, яку шанували католики. самюорскі святиниі Католицька церква коронувала Самборскую ікону в 1928 році, під час війни вона пропала і тільки в 1997 році її урочисто повернули на місце. На образі Самбірської Богоматері можна побачити не прикрите одягом вухо. 

Стверджують, що це єдиний образ Діви Марії, на якому видно вухо і усі прохання вірян 
Богоматір вислуховує набагато краще.       

Приїхавши у м. Самбір,церква Різдва Пресвятої Богородиці віруючі всіх конфесій помоливши у храмі відчувають внутрішнє оновлення душі і тіла.

Немає коментарів:

Дописати коментар