вівторок, 31 березня 2015 р.

Курорт Східниця.

Відпочинок в Карпатах гарантовано принесе задоволення тим, хто відправиться в подорож по Західній Україні. Окрім заворожливих ландшафтів і чарівних "зелених садиб", гості зможуть отримати відчутну користь від місцевих мінеральних вод, виділити адреналін, обробляючи гірськолижні траси, а також " накопати" безліч цікавих фактів, знайомлячись з історією краю.

Одним з таких " багатопрофільних" курортів України є Східниця. Селище знаходиться в південній частині Львівської області, в 10 км від Борислава і його залізничній станції. Цей населений пункт розмістився в так званій Східницькій западині, оточеній невисокими, тільки початкуючими м'ятися в складки, хребтами Карпат - Сколівських Бескид. Найпомітніші в цій компанії новонароджених орків - гори Парашка, Лікоть і Цюхів Верхній. З них лише висота Парашки перевалила за 1000 метрів. Східницьку западину прикрашає річка Східничанка, що непохитно несе свої води у бік Дністра.                                                                                              
Завдяки розміщенню цього курорту України в долині, тут утворився комфортний для проживання мікроклімат. Зима м'яка, як на атлантичному узбережжі Франції, а літо помірно тепле, як на Британських островах, що робить відпочинок в Сходнице відповідним для гостей з маленькими дітьми, для старшого віку і тих, кому з увагою треба відноситися до роботи свого серця і кровоносної системи. Додатковим аргументом на користь відпочинку в Карпатах в цьому районі, стане наявність по сусідству Національного парку "Сколівські Бескиди", села Урич - душі заповідника " Тустань" і 3-х гірськолижних центрів. До підйомників Борислава з цього курорту України треба їхати не більше 10 км, до фейєрверку гірськолижних можливостей Славского не більше 60 км, а до юного і зухвалого курорту " Тисовец" - близько 65 км.                                                                                                                                                      

                     Цілюща джерольна вода типу Нафтуся

Але не це є головною приманкою відпочинку в Східниці, адже порослих буковими і хвойними лісами хребтів, мальовничих ландшафтів і Національних парків в Карпатах досить. А ось 38-ми джерелами і 17-у додатковими свердловинами для здобичі мінеральної води типу" Нафтуся", окрім Східниці, можуть похвалитися лічені курорти України. Ці води є потужним засобом боротьби людини з власними захворюваннями нирок, печінки. Вони ліквідовують сольовий діатез, нормалізують кислотність в шлунку, вступають в сутичку з анемією і цукровим діабетом.                                                                                                                               

Більшість "рідкого багатства" цього бальнеологічного курорту України розташована в межах селища. Джерело №1 і 3 знаходяться в лісовому масиві, при в'їзді до селища з боку Борислава, №2 фонтанує поряд з автовокзалом на вулиці Шевченко. На цій же вулиці, тільки ближче до ЛОК "Ди Ганні", знаходяться бювети № 8,9 і 10. На вулиці Котляревского - №18, а на вулиці Хмельницького - №5. Інші неназвані джерела і свердловини знаходяться на території 4-х санаторіїв, біля яких їх власне і розміщували. Особливістю місцевих приватних пансіонатів є можливість отримати в них медичне обслуговування, що вигідно відрізняє їх готелів інших курортів України. Окрім мінеральної води, на території курорту знайдені запаси торф'яного бруду, який активно використовується для лікування тих, хто приїхав на відпочинок в Східницю.                                                                                                                                                 

   Не менш багата, чим місцеві природні ресурси, історія селища. Датою його заснування вважається XIV століття. "Прославилася" Східниця в епоху Богдана Хмельницького, коли місцеві селяни, під керівництвом деякого Гебруха захопили маєток феодала, винесли усе майно і спалили дерев'яний Східницкий замок. Періодом спокою і затишшя стало для цього курорту України перебування під управлінням Габсбургів Австро-угорських. Селище обзавелося лісопилкою, млином, кузнею, винокурнею і двома корчмами. У кінці XIX ст. в цьому районі Карпат були відкриті нафтові поля, тому в Східниці було пробурено 373 (!) нафтових свердловин, а місто стало лідером усієї Галіції по здобичі "чорного золота", обігнавши такі прославлені карпатські "кувейти і емірати", як Борислав і Долину. Нафта швидко закінчилася, але славу улюбленки Фортуни Східниці повернув інженер Е. Стоцкий, що відкрив в 1960 році в Східницькій долині запаси мінеральної води типа " Нафтуся" .

 Завдяки інженерові Стоцкому, відпочинок в Східниці перестав цікавити лише лісорубів і нафтових магнатів, а перетворив селище на одно з кращих місць для відпочинку в Карпатах. Всього одно століття знадобилося, щоб замінити сумнівну славу "нафтового Клондайку" іміджем екологічно витриманого, історично багатого курорту України.З кожним роком курорт Східниця набуває більшої популярності у по цілому світу.

1 коментар:

  1. Дуже гарне містечко. Затишна атмосфера і неймовірна природа. І це чиста правда що курорт стає з кожним роком популярнішим. Ми зупинялись в Таор, весь комплекс був зайнятий. І це звісно добре, що розвивається український туризм.

    ВідповістиВидалити