суботу, 28 березня 2015 р.

м.Дрогобич,монастир св.Петра і Павла.

Паломницький центр

Це  один з розкішних взірців сакральної архітектури цього краю.          В далекому 1777 році,ще за австро імперії з дозволу імперитриці Марії-Терези за власний кашт був побудований деревяний храм на честь апостолів Петра і Павла і таким чином заснований монастир.                                                                                                                            
 Проіснував моннастир в первинному вигляді не довго,так як в 1825 році монастир був знищений вогнем,через дії двох парубків, харчуючих у їдальні в монастирі.                                                                              Від полум'я вогню врятували вівтар і пару ікон.Ніхто не знає як виглядав дерев'яний храм,так як не збереглося ни одного зображення.  
                                                                                           
 В 1828 року, за ігумена Йосафата Качановського, був побудований мурований храм.Освяли церкву у 1831 році, на день святкування священномученика Йосафата. Після ремонту,який був розпочатий три роки назад, церква була освячена 4 грудня 1934 року.                                                                             

                        
Переслідування церкви

 З 1939 року як прийшла радянська влада,розпочались гоніння,репресії,переслідування УГКЦ.   Поруч з храмом у підвалах мордували св'ященників,монахів і вірян.                                                                                                                                                               В цій катівні закатовані :Севірян Бараник,Віталій Бараник, Яким Сеньківський,віддавши свое життя за віру в Бога.Під час візиту Папи Римського Івана Павла ІІ,в 2001 року 27 червня  вони були оголошені блаженними.                                                                                              
               
В 1959 році храм був переданий педагогічному інститутові і став для студентів клубом танців та інших розваг. У приміщенні монастиря були розташовані лабораторії. Від 1990 року  вже в незалежній Україні василіянський Монастир святих Апостолів .

Немає коментарів:

Дописати коментар